Foto: Gieny Westra

Zomervoorspelling 2021 - Zomer met warmte, variatie en zware buien

1 juni 2021 - 07:32

Op deze eerste dag van de meteorologische zomer kom ik met mijn zomervoorspelling. Ik heb deze de titel Warmte, variatie en zware buien meegegeven. De afgelopen jaren hebben de zomers voor warmte en hittegolven gezorgd. Denk hierbij aan de record hittegolf van vorig jaar augustus. In de zomer van 2019 is tijdens de hittegolf van juli ons nationale hitterecord verbroken en is op naam komen te staan van Gilze-Rijen met 40,7 graden. De opwarming van de aarde heeft duidelijk invloed op het weer en het klimaat bij ons. Toch is de opwarming geen garantie voor stabiliteit en doorlopend te warm weer. Kijk naar het afgelopen voorjaar met een te koude aprilmaand en ook mei is de boeken ingegaan als te koud. Dat het weer gemiddeld warmer is geworden en dus de zomers ook blijkt uit de cijfers. Dit jaar kan mijn zomervoorspelling kort worden samengevat als een zomer met variatie in weer waardoor deze gemiddeld warme zomer een wisselend karakter krijgt. Ondanks de variatie zal deze zomer vaak goed vakantieweer afgeven.

 

Warmte

Het wordt een gemiddeld warme zomer, met warmtegolven en ook de hittegolfkans is er. Veel stranddagen deze zomer en in de avonden lang buiten zitten hoort er deze zomer ook vaak bij. Toch ben ik over het geheel genomen iets minder enthousiast over deze zomer dan de voorgaande jaren. Dit heeft te maken met de variatie.

 

Variatie

Het kan wel eens een zomer worden met veel variatie in het weer. De warme en stabiele perioden kunnen wel eens regelmatig voorkomen, maar ook vaak minder lang duren. Vaker een inzinking en aan de andere kant ook geregeld een snelle opwarming naar warmte of tropische hitte. Met variatie doel ik ook op zware buien en op inzinkingen met even koeler weer.

 

Zware buien

Ik verwacht een zomer met kans op zware buien of periodes met zware buien die voor de nodige overlast zullen zorgen. Veel regen, zwaar onweer en kans op zware hagel. Ook valwinden en kans op windhozen. De verschillen zullen regionaal groot zijn. Ook is er kans op een zomerstorm.

 

De zomervoorspelling

Bij het maken van mijn zomervoorspelling heb ik gekeken naar het stromingspatroon vanaf vorig jaar zomer tot aan nu. Ik heb het weerbeeld en stromingspatroon van de afgelopen maanden van dit jaar sterk mee laten wegen. Verder spelen mijn ervaring en een stukje gevoel mee. Ik heb niet gekeken naar de lange termijn model- en computerberekeningen. Het is dan ook een voorspelling.

 


Piet op locatie?

Laat Piet het weer presenteren
bij uw bedrijf of evenement.