Foto: Tineke Paulusma

Op schaatsen, vorst en kustfront

8 februari 2021 - 09:37

Met de matige tot strenge vorst komen wij deze week op schaatsen. Door de sneeuw en sneeuwduinen zal dat niet overal even goed of snel lukken.

IJsgroei is een complex gebeuren. Ik heb in de jaren 1985, 1986 en 1987 een ijsproject gecoördineerd met betrekking tot ijsgroei en weer voor de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden in opdracht van Henk Kroes, toen ijsmeester van de vereniging.

IJsgroei in de natuur is van veel factoren afhankelijk. Kijk ook naar de winters die geweest zijn, zoals in 2012, maar ook de winters van 2018, 1995 en 1996. En dan is er voor het noorden, hier in Friesland, de komende dagen nog de kans op een kustfront. Dat is een gebied met sneeuwbuien die activeren boven de Noordzee en richting kustgebieden gaan. Met name geldt dit voor de Waddeneilanden en de kustgebieden zoals hier in Harlingen. Soms geeft zo’n kustfront veel sneeuw. Dat is afwachten.

Ik ben wel blij met deze winter. Ik roep al jaren dat ook in een periode van opwarming er winters zoals nu zullen komen, alleen minder vaak. Zie deze winterperiode. Ik ben ook nog steeds van mening dat er met inbegrip van deze winter 2020-2021 er binnen 5 jaar genoeg ijs zal liggen voor een Elfstedentocht.


Piet op locatie?

Laat Piet het weer presenteren
bij uw bedrijf of evenement.