Foto: Jos Hebben

Komende dagen warmte en kans op zware buien met wateroverlast

11 juni 2020 - 20:00

Door Johan Kamphuis

De komende dagen hebben we te maken met warmte maar ook met de kans op flinke buien en wateroverlast. Wat is er aan de hand. Vanaf morgen stroomt er hele warme lucht vanuit het zuidoosten van Europa ons land binnen. Veel koelere lucht ligt maar net ten noorden van ons land en boven Duitsland is het al een en al onstabiliteit vanwege depressies die daar liggen. Het heersende hogedrukgebied boven Scandinavië begint morgen ook nog eens terrein te verliezen.

Met andere woorden: het wordt door de komst van de zeer warme lucht onstabiel. Morgen later op de dag in het zuidwesten al kans op een bui. Zaterdagavond kan dat in het noordoosten en oosten al leiden tot een paar stevige onweersbuien. In de nacht volgen er meer. Dat kunnen ook pittige buien zijn met kans op hagel, windstoten en veel regen in korte tijd op een zelfde plaats. Dus is er kans op wateroverlast.

De buien ontstaan in het grensgebied tussen de warme en koelere lucht. Zondag draait de wind naar het westen of noordwesten en stroomt beduidend koudere lucht vanaf zee het land binnen en botst op de warme lucht. Opnieuw gaan er buien ontstaan, vooral landinwaarts en ook dan kunnen dit plaatselijk zware exemplaren zijn met onweer, hagel, windstoten en soms veel regen en dus nog altijd kans op wateroverlast. Dit grensgebied met buien lijkt zich in de nacht naar maandag verder naar het westen te verplaatsen zodat maandag de westelijke provincies er mee te maken gaan krijgen. De kans op onweer en hagel neemt geleidelijk aan af, maar omdat het neerslaggebied bijna stil ligt kan er plaatselijk wel veel neerslag vallen. 

 


Piet op locatie?

Laat Piet het weer presenteren
bij uw bedrijf of evenement.