Coronavirus en het weer

25 maart 2020 - 08:32

Heeft weer invloed op het coronavirus?

Er zijn bij mij vragen binnengekomen over het coronavirus in relatie tot het weer. De vraag ‘Heeft het weer invloed op het coronavirus?’ staat bovenaan. Ook de vraag of warmte en de zomer zullen helpen het virus te laten verdwijnen of afnemen.

Allereerst ben ik van mening dat warmte en hitte geen invloed heeft. In landen met temperaturen van 30 tot 35 graden is het virus nu ook actief aanwezig. De kans dat het virus onder invloed van het huidige weertype bij ons kan afnemen is niet ondenkbaar, maar wetenschappelijk niet bewezen.

Het kan zo zijn dat droge lucht minder veel, minder ver en minder lang virusdruppeltjes zal verspreiden dan vochtige lucht. Het is naar mijn mening ook niet ondenkbaar dat de UV straling van de zon invloed heeft op het afremmen van virussen. Ik kan hier geen stellig antwoord op geven, omdat het ontbreekt aan onderzoeksgegevens. Ik heb het RIVM geraadpleegd. Ook daar ontbreekt het aan onderzoeksresultaten. Ik ga er vanuit dat tijdens de coronaperiode de meteorologische gegevens en de straling van de zon worden bijgehouden. Wie weet is er sprake van beïnvloeding.

 

 


Piet op locatie?

Laat Piet het weer presenteren
bij uw bedrijf of evenement.